Yukarı Çık

Hamsi Dergisi Sayı 4


SAYFA 1 . SOYSAL ALGAN

TLYD Genel Başkanı
“Güven, İnanç ve Trabzon Öğrenci Yurdu” Hem ekonomik hem de kültürel anlamda dünya küresel değişimden geçiyor. Bu değişime Türkiye’nin kayıtsız kalması düşünülemez. Türkiye değişirken, bu değişim en fazla sivil toplum örgütlerinin yapısı ve işlevini değiştirecek.


SAYFA 3. ADEM KILIÇ

“Toprak Dede Hayrettin Karaca ” Hava ve su gibi, canlıların yaşaması için vazgeçilmez unsurlardan bir diğeri de topraktır. Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur…


Sayfa: 5 Hayrettin Nuhoğlu

“Açılım” Açılıp saçılmak gibi bir anlam çıksa da siyasî bir terim olarak son ayların en önemli konu başlığı olan “açılım” ilk defa “Kürt Açılımı” olarak Başbakan tarafından ifade edildi. Hemen ardından açılım projesinin yürütücü İçişleri Bakanı “Demokratik Açılım” dedi. Cumhurbaşkanı ise aylar öncesinden güzel şeyler olacak diyerek başlattığı süreci, büyük bir fırsat doğduğunu belirterek “Milli Birlik Projesi” olarak adlandırıldı. “Anaların gözyaşlarının sona ereceği bir kardeşlik projesi” adı da genel olarak hükümet yetkilileri ve onları destekleyen basın-yayın kuruluşlarının verdiği isim oldu.


Sayfa: 6 Nuri ALBAYRAK

Pes etmek kitabında olmayan bir aileden gelen, İstanbul’da çok başarılı işler yapmış, Trabzon limanının sahibi, Trabzonspor’un eski başkanı Sn. Nuri Albayrak nasıl pes etti; nelere isyan ediyor, Türkiye spor camiasının bir kısım yöneticileri, hakemler ve derin Trabzonspor ile ilgili görüşlerini paylaşacağız…

Akyazı Projesinin fikir babası siz ve sizin yönetiminiz. O zaman karşı olanlar şimdi bu projeyi neden sahipleniyorlar.


Sayfa: 12 Uzm. Dr. Mustafa ÖZTÜRK

“Aşı insanları hastalıklara karşı korumak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte özellikle 20.yüzyıl içinde uygulamaya girmiştir. Son 200 yıl içinde Edward Jenner’in zamanından bugüne kadar aşıların yaygın kullanılmasıyla 10 önemli hastalık dünyadaki belli bölgelerde kontrol altına alınabilmiştir.”


Sayfa: 16 Av. Metin YÜCESAN

“Fındıkzade” Bu satırların okuyucularının büyük bölümünün bildiği üzere; Fındıkzade’deki Trabzon Öğrenci Yurdu’muzun bir diğer hatırlanma/anılma/tarif şekli de KIZILELMA kelimesi ile özdeşleşmiştir. Yıllar yılı Öğrenci Yurdu’muzun tarifi hep “Fındıkzade’deki, Kızılelma’daki YURT” diye yapılmıştır. Elbette “KIZILELMA” bir cadde adıdır. Kızılelma caddesi yine bilindiği üzere, Millet caddesi yine bilindiği üzere, Millet caddesinden girişten itibaren sahil yoluna doğru giden ve Esekapı civarında sona eren ana caddenin adıdır. Bu caddeye çıkan sokaklardan biri olan Şair Mehmet Emin sokak içinde de Trabzon Öğrenci Yurdu bulunmaktadır.


Sayfa: 24 Hilmi ALİŞANOĞLU

1961 ya da 1962’nin bahar aylarıydı. Yani üç yaşımda var,yokum. Rumeli kavağı’ndaki evin önünde biriken kalabalığın ne için orada bulunduğunu anlayamamıştım. Hepsi takım elbiseli, kravatlı, Büyük Millet Meclisi mebusları gibi şık adamlardı. Bir ikisinin elindeki fötr şapka, önemli insanlar olduklarının işaretiydi.


Sayfa: 27 Şükrü DEMİRCİ

Şu anda TRT Yayın Denetleme Kurulu Üyesi, astığı astık kestiği kestik. Öyle mi Sayın Demirci ?
Tam öyle değil, bana göre denetçi programın kalite ve içeriğine katkı sağlamalı kamu yayıncılığı yapan bir kurum olarak toplumun hassasiyetlerini ön plana almak, oradan bakmak lasım.
-1976 ya yeniden dönsek yeniden TRT demisin ?
TRT de çalışmak güzel bir duygu, insanın sevdiği işi yapması güzel bugün yine TRT derim.


Sayfa: 28 Ömer OLCAY

34’den 61’e Bugün Hamsi Dergisinin 4.sayısında, Trabzonspor’un başarısızlıklarını ve geleceğe dönük iyileştirme hareketlerinin neler olabileceği üzerinde durmak istiyorum. 25 yıldır şampiyonluk özlemi çeken Trabzonspor’un her sezonu, hüzünlü, buruk ve taraftarını küstüren bir şekilde noktalanmaktadır. Türkiye Süper Liginin 4. Büyüğü olma özelliğinden dolayıdır ki, spor camiasından sürekli eleştiriler almaktadır.


Sayfa: 30 Yakup Hamzaçebi

Bir gün maliyeniz iyi değilse hiçbir şey yapamazsınız.
-Biz yönetimi teslim aldığımızda, eski köhnemiş, mali açıdan borç batağında bir dernek ve bir yurt devralmıştık. Şimdi parası olan, kendi kaynaklarını yaratmış, ayakları üzerinde durabilen, her türlü sosyal faliyet’in içerisinde yer alabilen, yurt binası yenilenmiş, kız yurdu yapma planları yapan bir dernek. Nasıl oldu bunlar anlatır mısın?
Öncelikle şahsıma gösterdiğin tanımlamaya teşekkür ederim. Ücretli olarak çalıştığım işyerinin patronu demişti: “Ticaret yapan bir kişi kasasına ve deposuna sahip olacak, yoksa hali yaman”. Evet, paranın hesabını yapmıyorsan,depondaki malın miktarını bilmiyorsan devam etme, başarılı olma şansın yok. Ben dört yıldır dernek yönetim kurulu üyeliği ve muhasipliği yapıyorum. Yani mevcut yönetim kurulundaki arkadaşların en yenisiyim. Bu çalışma benden önce başlamıştı. Benim de bu çalışmada katkım oldu ise ne mutlu.


Sayfa: 32 Remzi YILMAZ

“Avrasya’da Yeni Dengeler ve Türkiye’nin Jeopolitik Hedefleri” Dış işleri bakan yardımcısı Matt Bryza “Türkiye’de yeni bir din inşa etme” çalışmalarını yürütürken, Yahudiye hoşgörü İran’a ve devrimine düşmanlık ilkeleri en önemli tezleri idi. Yazık ki, bu operasyona Türk Diyaneti’de alet olmuştur. İkiz kulelerin vurulmasından hemen sonra batı için sözüm ona yeni bir öncü, yeni bir düşman, profili çizilip dünya kamuoyuna sunuldu.


Sayfa: 35 Cavit ŞENTÜRK

“Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Halk Oyunları” Güzel yurdumuzun bulunduğu yer ve 8.000 yıllık bilinen tarihi, üzerinde kurulan devletler imparatorluklar, savaşlar, göçler, insanlar, kavimler … Her biri bir şeyler bıraktı bizlere. Elbette acılarda bıraktılar. Ama eminim ki bıraktıkları güzellikler, iyilikler bizleri birbirimize bağladıkları gibi gelecek kuşaklara da rehberlik edeceklerdir.


Sayfa: 38 M .Salih AKYÜZ

Trabzon Mimarlar Odası Başkanı “Mimarlık ve mimari, bir toplumun yaşam biçiminin, kültürel kimliğinin önemli bir parçası olduğu kadar aynı zamanda o toplumun vitrini ve göstergesidir. Tanıdığınız ilk kez gördüğünüz bir ülkenin ya da kentin kültürü ile öncelikle mimari yapıları aracılığıyla tanışırsınız.”


Sayfa: 42 Dr. Haşim SALİHOĞLU

“Zoonozlar Dünyada Küresel Tehdit Oluşturuyor.” İnsanlarla hayvanların birlikte yaşaması ve hayvanların ürünlerinden yararlanılması insan oğlunun varlığı ile başlayan ve sonsuza kadar devam edecek olan bir durumdur. İnsanların önemli bir amacını da daima güvenli ve yeterli gıdaya ulaşma isteği oluşturmuştur. Özellikle bitkisel gıdalara göre vücudun yararlanma ve değerlendirme düzeyini daha fazla oldugu hayvansal gıdalar, bedenen ve zeka yönünden daha gelişmiş bir toplum oluşturulmasının esaslarındandır.


Sayfa: 46 Trabzon Devlet Tiyatroları

-Bu yıl yeni oyunlarınız var mı ? Neler ? Bu yıl daha önceki sezonlarda repertuarımızda Deli Dumru, Rumuz Goncagül, Soytarılar okulunun yanında devlet tiyatrosunun “yeni yazarlar, yeni oyunlar, 60 yıla 60 yerli oyun” projesi kapsamında Uğur SAATÇİ’nin yazdığı, Barış ERDENK’in yönettiği “İstibdat kumpanyası” adlı oyun 1 Ekimde seyircisi ile buluştu ve büyük beğeni kazandı. Bu sezon bu oyunun yanında iki büyük, bir çocuk oyunu daha sahnelenecek, ayrıca mayıs ayının başında 11.sini düzenleyeceğimiz uluslararası Karadeniz tiyatro festivalinin’de hazırlıkları’da tüm hızıyla sürmektedir.


Sayfa: 48 TRABZONUN DÜNYA’YA AÇILAN PENCERESİ

TRABZON GENÇLİK MERKEZİNDEN HABERLER VAR Trabzon Gençlik Merkezi, Avrupa Kırsal Gençlik Çalışma Ziyaretinde İçel el sanatları ve eğitim vakfı (İÇEV) tarafından yürütülen ve trabzon’unda ortağı olduğu Türkiye ile Avrupa arasında kırsal gençlik zinciri oluşturma projesi kapsamında yurtdışı çalışma ziyareti geçekleştirildi.